Για σήμερα καταγράφεται μικρή και πρόσκαιρη βελτίωση. Από την Παρασκευή, όμως, ο καιρός χαλάει ξανά με σύντομη κακοκαιρία: βροχές, τοπικές καταιγίδες, ισχυροί βοριάδες και χιόνια στα ορεινά.
Το θερμόμετρο θα υποχωρήσει αισθητά και το Σάββατο θα πέσει έως και 7 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Όλγα Παπαβγούλη, η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι δύο σχεδόν χειμωνιάτικες ημέρες. Ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βορειοανατολικά θα φέρουν αισθητό κρύο, ενισχυμένους βοριάδες και χιονοπτώσεις που δεν θα μείνουν μόνο στις ψηλότερες βουνοκορφές, αλλά θα κατέβουν και σε χαμηλότερα ορεινά υψόμετρα.
Το Σάββατο αναμένεται να είναι η ψυχρότερη ημέρα της εβδομάδας, με τη θερμοκρασία ακόμη και 5 με 7 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από ό,τι συνηθίζεται αυτή την εποχή. Οι ισχυροί βοριάδες θα κάνουν το κρύο να αισθάνεται ακόμη εντονότερα, σε εικόνα που παραπέμπει σε χειμώνα και όχι στα μέσα Οκτωβρίου.
Η επιδείνωση, πάντως, θα είναι σύντομη. Μέσα στο Σάββατο θα αρχίσει σταδιακή βελτίωση, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερο διάλειμμα καλοκαιρίας, που, όπως αναφέρει η μετεωρολόγος, δείχνει να κρατά τουλάχιστον ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα ορεινά
Στη νέα πρόγνωση που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του ο Δημήτρης Ζιακόπουλος, ο καιρός περιγράφεται να στρέφεται προς χειμερινές συνθήκες, με χιόνια που δεν θα περιοριστούν αποκλειστικά στις κορυφές. Τονίζει ότι η κακοκαιρία του τελευταίου διημέρου αποχωρεί, ενώ η επόμενη διαταραχή θα είναι λιγότερο βροχερή και ανεμώδης, αλλά περισσότερο ψυχρή.
Όπως σημειώνει, το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου (16 και 17/10) νέα ατμοσφαιρική διαταραχή θα κινηθεί από την Α-ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας. Θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει. Ενδεικτικό του μεγέθους της πτώσης, επισημαίνει, είναι ότι οι προβλεπόμενες χιονοπτώσεις δεν θα μείνουν στις κορυφές των βουνών.
Το ECMWF αποτυπώνει διαβαθμισμένο δείκτη ακραίων τιμών για το ύψος του υετού με πράσινο χρώμα, για την ένταση των ανέμων με μοβ και για τις θερμοκρασίες με γκρι και μπλε στις χαμηλές και κίτρινο και κεραμιδί στις υψηλές.
Οι περιοχές με χιόνια
Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ εξηγεί ότι η νέα εισβολή ψυχρότερων αερίων μαζών θα κατεβάσει αισθητά το υψόμετρο όπου θα εκδηλωθούν οι χιονοπτώσεις. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, όπως στον Παρνασσό, τον Όλυμπο και το Καϊμακτσαλάν, και αυτή τη φορά δεν θα περιοριστούν μόνο στις ψηλότερες κορυφές. Ιδίως στα βόρεια ορεινά, οι χιονοπτώσεις ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και σε υψόμετρα της τάξης των 1.200 με 1.300 μέτρων, δίνοντας έντονα χειμωνιάτικο χρώμα στο ορεινό τοπίο.
Η ψύχρα θα γίνεται περισσότερο αισθητή τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, ιδιαίτερα στα βόρεια ορεινά, όπου αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Τι αναμένει η ΕΜΥ την Παρασκευή
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές αναμένονται αρχικά στα βόρεια και, από τις μεσημβρινές ώρες, βαθμιαία και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Αργά το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ πιθανόν να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα οι νεφώσεις θα είναι λίγες και θα αυξηθούν σταδιακά. Στις Κυκλάδες υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Στα βορειοδυτικά ορεινά θα πέσουν λίγα χιόνια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο, βαθμιαία και στο βόρειο Αιγαίο, 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ελαφρά.

































